Het belang van IPv6 en de toekomst van het internet

Leestijd
3 minuten
Auteur
William Edwards
Datum
21 mei 2019

Een website met twee soorten adressen is bereikbaar via IPv4 en IPv6. Wat is IPv6 en waarom is IPv6 de toekomst van het internet?

Als je het IP-adres van een website opzoekt, dan vind je vaak twee verschillende adressen die er anders uitzien. Het ene adres ziet eruit als 185.233.175.190. Het andere adres ziet er vaak wat lastiger uit: 2a0c:eb00:0:f7:185:233:175:190. Het verschil tussen deze twee adressen? Het eerste IP-adres is een IPv4-adres, en het tweede IP-adres is een IPv6-adres.

Een website waarbij je deze verschillende soorten adressen ziet is bereikbaar via IPv4 en IPv6. Wat is IPv6 en waarom is het zo belangrijk?

Wat is IPv6?

Al het internetverkeer loopt via protocollen. Het fundament onder deze protocollen is het Internet Protocol (IP). Het uitgangspunt van IP is dat ieder apparaat een eigen uniek adres krijgt: een IP-adres. Er zijn twee soorten IP-adressen: IPv4 en IPv6. De laatste is minder bekend, maar is wel cruciaal voor de toekomst van het internet.

IPv4 is op

Zoals je eerder zag verschilt het formaat van een IPv4-adres erg met het formaat van een IPv6-adres. Een IPv6-adres is beduidend langer en bevat letters, terwijl een IPv4-adres een stuk korter is en alleen bestaat uit cijfers.

Door het kortere formaat van een IPv4-adres zijn er niet genoeg IPv4-adressen beschikbaar voor ieder apparaat op het internet. Er zijn namelijk 'slechts' 4,294,967,296 IPv4-adressen. Dat zijn minder adressen dan het aantal mensen op aarde, terwijl tientallen apparaten binnenshuis een IP-adres krijgen met het Internet of Things.

Notatie van IPv4 en IPv6
Notatie van IPv4 en IPv6
(bron: Wikimedia)

Inmiddels zijn er veel meer apparaten aangesloten op het internet dan het aantal beschikbare IPv4-adressen. In de jaren '90 verwachtte men al dat de IPv4-adressen op termijn op zouden raken. Daarom is de Internet Engineering Task Force meer dan 20 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe versie van IP: IPv6. Met de langere notatie zijn er flink meer IP-adressen om uit te delen.

Meer IP-adressen

IPv6 is een langere notatie van een IP-adres. Dankzij deze langere notatie zijn er enorm veel IPv6-adressen beschikbaar, namelijk 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 adressen. Genoeg adressen voor ieder apparaat dus!

Formaat van IPv6-adres
Formaat van IPv6-adres
(bron: Wikimedia)

Dual stack: IPv4 én IPv6

Jij hebt als internetgebruiker waarschijnlijk zowel een IPv4-adres als IPv6-adres gekregen van je internetprovider. Dit betekent dat je websites kunt benaderen met zowel IPv4 als IPv6.

Wil je met een ander apparaat via IPv6 verbinden, dan moet zowel jij als de andere server IPv6 ondersteunen. Omdat nog niet iedere internetverbinding en nog niet iedere server IPv6 ondersteunt, draaien veel applicaties 'dual stack'. Dit houdt in dat deze apparaten een IPv4-adres en een IPv6-adres hebben. Daardoor kunnen alle bezoekers verbinden met die server, ongeacht van of de bezoeker alleen IPv4, alleen IPv6 of beide heeft.

Op dit moment kunnen bedrijven met veel moeite IPv4-adressen verkrijgen. In de nabije toekomst zijn de IPv4-adressen echter definitief op en dan zullen nieuwe internetverbindingen alleen een IPv6-adres krijgen. Dat betekent dat toekomstige internetgebruikers alleen websites met een IPv6-adres kunnen bezoeken. Hoe snel je website ook is: ondersteunen jouw websites geen IPv6, dan kan slechts een beperkt deel van het internet je websites bezoeken.

Cyberfusion en IPv6

Wij leveren al onze diensten 'dual stack' met IPv4 en IPv6. Sommige interne toepassingen hebben zelfs alleen een IPv6-adres.

Controleer jouw domeinnamen op internet.nl

Zijn jouw websites nog niet beschikbaar via IPv6? Vraag je hoster dit dan in te stellen. Gelukkig ondersteunen de meeste hosters IPv6. Als je wil dat het hele internet jouw websites kan bezoeken, dan heb je ten slotte IPv6 nodig.

Ook interessant
Cyberfusion is verhuisd naar de Eindhoven Tower
Leestijd
< 1 minuut
Auteur
William Edwards
Datum
10 juli 2020

Op 1 juni zijn we verhuisd naar de Eindhoven Tower! We hebben het iconische Evoluon ingeruild voor een nieuwe basis tegenover Eindhoven Centraal station.

IPv6 als standaard: we gaan je actief informeren!
Leestijd
2 minuten
Auteur
William Edwards
Datum
19 mei 2020

Vanaf juni informeren we partners proactief over IPv6. Als websites geen AAAA-record hebben, gaan we helpen bij de implementatie van IPv6.

NGINX op clusters: nóg snellere sites!
Leestijd
2 minuten
Auteur
William Edwards
Datum
4 mei 2020

Nieuw op 100% uptime Cyberfusion clusters: NGINX én Apache webservers zijn nu beschikbaar! Serveer content óók tijdens bezoekerspieken razendsnel!

Direct Contact

Meer informatie? Neem direct contact op!

icon-phone

Bel nu: 040 - 711 44 96

icon-mail

Mail nu: sales@cyberfusion.nl